Kjell Inge Røkke fremstår som en nådeløs forretningsmann

Promillekjøring, falskt båtsertifikat, fengsel, torpedoer, utskjellinger – ingenting ser ut til å bite på Kjell Inge Røkke. Den omstridte milliardæren engasjerer og fascinerer.

Dosent Trond Blindheim ved institutt for markedsføring ved Høyskolen Kristiania har ti års praksis fra reklame- og mediebransjen. Han er ekspert på omdømme, og er fascinert av Røkkes evne til å bli beundret samtidig som han har vært innblandet i en rekke kontroversielle saker gjennom årene.

– Torpedosaken denne uken føyer seg inn i historien om en omdiskutert person med amerikanske forretningsmetoder.

– Det startet med at Røkke som 17-åring ble dømt for å ha kjørt bil uten sertifikat og med promille, og han ble utvist fra folkehøyskole. Røkke er utradisjonell, har et lett antennelig temperament og er omstridt, sier Blindheim til Nettavisen Økonomi.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Milliardæren mot torpedoen i ellevill røverhistorie med alvorlige anklager

Kompis med de innsatte

Han peker på at Røkke har skapt avisoverskrifter med å betale penger for ulovlig båtførerbevis. Straffen ble 120 dagers fengsel, hvorav 30 dager av dommen ble gjort ubetinget. I Hof kretsfengsel ble han kompis med andre innsatte og spanderte pizza på dem etter han slapp ut.

– Han har arbeidet seg opp fra å være en helt alminnelig fisker til å bli Norges femte rikeste mann. For at det ikke skulle være tvil om det, viste han oss rikdommen sin med rådyre luksusbiler, en kjempediger yacht, eget privatfly, racerbåter og en «hytte som kan minne om Soria Moria».

– Samtidig er han en utrolig populær arbeidsgiver blant «gutta på gølvet», for ikke å si «gutta på dekk». Vi så det blant annet i et TV-program da han strålte opp i ekte glede over å treffe igjen sine fiskerkollegaer i Seattle. Det er noe dobbelt med ham som gjør han både fryktet og beundret, sier Blindheim.

På en knivsegg

– Men det som er kommet frem denne uken, hvor ødeleggende er det?
– Å ha hatt kontakter med en torpedo, er selvsagt ikke bra for en forretningsmanns omdømme.

Klikk på bildet for å forstørre.  

FASCINERT: Dosent Trond Blindheim mener dobbeltheten ved Kjell Inge Røkke fascinerer. Foto: Ntb Scanpix

– Inntrykket er at Røkke balanserer på en knivsegg i det meste han foretar seg, men vi vet jo enda ikke hva som er sant eller usant i denne saken. Det kan komme frem ting som krever politietterforskning, svarer Blindheim.

Røkke begynte yrkeskarrieren etter ungdomsskolen med å gjøre rent skorsteiner.

Beundringsverdig

– Det er mye beundringsverdig ved Røkke, og det er fascinerende med denne dobbeltheten, sier Blindheim.

For en konsernsjef i et større selskap hadde en liknende sak vært langt mer problematisk. Blindheim peker på at makt ikke er noe du har, men noe du utøver.

– Røkke fremstår som en nådeløs forretningsmann som benytter seg av eiermakten for alt den er verdt, samtidig som han på underlig vis er kompis med fagforeningene.

– Det er besnærende at en fisker fra kystlandet er blitt en steinrik milliardær. For noen år siden viste han at han også var en stor helt blant unge som vil opp og frem i næringslivet. For mange handelshøyskolestudenter har han vært et stort idol. Selv folk langt ute på venstresiden applauderte en som utfordret «Gutteklubben Grei».

Add comment

Subscribe to our newsletters

Join our mailing list to be among those lucky ones that receive our latest stories first.